شوره سر ،علتهاودرمان


#شوره سر در واقع تکه های کراتینی است که از پوست جدا می شود و می ریزد . لايه خارجي(اپيدرم) پوست سر به طور دایم در حال تجدید ساختمان است . در کف اپیدرم سلول های جدید به طور دایم ساخته می شوند ، به سمت سطح می آیند و در نهایت ریزش می کنند كه اين دوره حدود 30 روز به طول مي‌انجامد . اگر سرعت تجدید سلول ها منطقی و طبیعی باشد معمولاً متوجه ریزش این سلول ها نمی شویم ولی اگر سرعت تجدید ساختمان زیاد شود ، سلول های مرده #کراتینی بیشتری تولید می شود که به یکدیگر می چسبند و با چشم غیر مسلح نیز دیده می شوند .
شوره در موهای معمولی ( نه چرب و نه خشک ) می تواند دیده شود . گاهی اوقات اگر پوست خیلی خشک باشد ، سلول های خشک شده ریزش می کند و ظاهری شبیه شوره ایجاد می کنند . به هر حال شوره در موهای چرب شایعتر است .
بیشتر پوسته های شوره، رنگ سفید مایل به خاکستری دارند ولی اگر پوست سر خیلی چرب باشد پوسته های بزرگتری تولید می شود که رنگ زرد به خود می گیرند .

2.    انواع شوره سرچیست؟
1.    شوره خشک
2.    شوره چرب
3.    شوره خشک چیست؟
دراین حالت پوسته‌ها به سرنچسبیده و بصورت پوسته‌های نازك با ظاهر پودری خاكستری رنگ، روی سر، شانه‌ها و اطراف گردن دیده می شوند و ظاهر بسیار زشت وزننده‌ای بوجود می‌آورند.خارش هم وجوددارد.
شوره خفیف بسیارشایع بوده بطوریکه برخی ازمتخصصین وجود آن راطبیعی تلقی می‌کنند.
در مورد شوره سر خشك بهتر است از شامپوهاي حاوي مواد مرطوب كننده استفاده كرد.

4.    شوره چرب چیست؟
درآن پوسته‌ها بزرگتر و چرب بوده و لذا به هم چسبیده و نمی‌ریزند بلكه یك حالت متراكم وچرب درپوست سربوجود می آورندكه بیمار را بسیار ناراحت می‌كند. اغلب اوقات خارش هم وجوددارد.
در مورد شوره سر چرب نبايد پوست سر را زياد دستكاري و تحريك كرد و بهتر است از يك شامپوي مخصوص سبوره كه چربي سر را كنترل مي كند، استفاده نمود.


5.درماتیت #سبورئیک (شوره شديد ) به چه صورت است و در کجاها دیده می شود؟
درماتيت سبورئيك که شکل شدید شوره تلقی می شود با قرمزي، خارش ، التهاب پوست و پوسته ريزي همراه است و در مناطقي مانند ابرو، كناره هاي بيني، دور گوش ها، يا در سينه و پوست سر پديد مي آيد.

6. چه عواملی دربروزشوره سردخیل هستند؟
دلیل اصلی شوره سر هنوز مشخص نیست،ولي به نظر ميرسد عوامل زير در ايجاد شوره سر دخيل باشند:
•    مشكلات گوارشی مثل چاقی زیاد، یبوست وعدم هضم غذا
•    عدم داشتن تغذیه صحیح و کمبود‌های تغذیه‌ای (کمبود ویتامین ها و..)
•    خستگی‌های بیش از حد روزانه
•    کمبود خواب
•    استرس‌های روحی و اختلالات عاطفی
•    عوامل وراثتي
•    اختلالات هورمونی (به خصوص آندروژنها )
•    فصل (هوای‌ سرد و خشک‌)
•    واکنش های آلرژيک
•    گرمای بيش از اندازه
•    استفاده از کلاه‌های تنگ و چسبان
•    پوست‌ چرب، تعریق زیاد
•    مصرف بی‌رویه مواد آرایشی مو و عدم رعایت نظافت مو (شامپو نزدن‌ مرتب یا استفاده از شامپوی نامناسب‌، عدم شست‌و‌شوی کافی سر متعاقب استفاده از شامپو و یا باقی ماندن بقایای صابون در پوست سر)
•    آسیبهائی كه به پوست سر وارد میشود مثل سشوار زدن و فرمو بیش ازحد، بابلیس، رنگ كردن و مش زدن مكرر مو.
•    برخی داروها مثل سایمتیدین، كلرپرومازین و داروهای ضدفشارخون بالا
•    همچنین شوره ممکن است علت میکروارگانیسمی و نیز قارچی داشته باشد ( پیتیروسپوروم اوال ،«مالاسزیا وستریکتا» و «مالاسزیا گلوبوسا». )

7.آیا قارچها باعث بروز شوره سر ميشوند؟
    در حال حاضر ، فقط قارچها مسئول ایجاد شوره سر به حساب نمی‌آیند    .قارچها روی پوست سر بسیاری افراد وجود دارند، اما همه این افراد به شوره سر مبتلا نیستند. شوره سر در افراد مختلف ، شدتهای مختلفی دارد. حتی در یک فرد هم این میزان شوره سر در زمانهای مختلف تفاوت دارد.
از قدیم ، دانشمندان عقیده داشتند پوسته‌های ریز روی سر (شوره‌ها) توسط قارچ کوچکی که روی پوست سر رشد می کند، ایجاد می‌شوند. امروزه ، وجود چنین قارچهایی اثبات شده است. التهاب پوست هم نکته ای مهم است. قارچها ابتدا روی پوست سر وسپس روی چربی موجود بر پوست سر، ساکن می‌شوند. آنها این چربیها را به اسیدهای چرب دلخواه خودشان تجزیه می‌کنند و موادی را که مانع و مزاحم رشد آنهاست از بین می‌برند. این التهاب باعث می‌شود سلولهای پوست سر سریعتر تقسیم شوند و بعد از آن ، محیط مناسبی برای رشد قارچها فراهم شود. همه اینها دست به دست هم می دهند و باعث تقسیم سریعتر سلولهای پوست سر شده و در نتیجه شوره سر ایجاد می شود.
 هنوز هم کسی نمی‌داند علت چند میلیون پوسته سر که هر روزه روی لباس افراد مختلف می‌ریزد چیست. دو گونه از قارچها هستند که باعث شوره سر می شوند: «#مالاسزیا وستریکتا» و «مالاسزیا گلوبوسا». تنها علتی که باعث شده است همه فکر کنند «مالاسزیا فورفور» عامل شوره سر است ، این است که این قارچ روی محیطهای کشت رشد می‌کنند. اما دوگونه دیگر ، حساستر از آن هستند که روی چربیهای حیوانات یا گیاهی رشد کنند و برای رشد ، حتما نیاز به چربی پوست انسان دارند. در حال حاضر ، فقط قارچها مسئول ایجاد شوره سر به حساب نمیآيند.

8.عوارض شوره سر چیست؟
از عوارض‌ شوره سر ميتوان به : دستپاچگی‌ و عدم‌ احساس‌ راحتی‌ در برخوردهای‌ اجتماعی‌ و عفونت‌ باکتریایی‌ ثانویه‌ در نواحی‌ درگیر هستند.
9.شيوع شوره سر در جامعه چقدر است؟
 شوره سردر 15-20 درصد افراد جامعه ديده مي شود.
80  در صد افراد در دوره ای از زندگی خود دچار شوره سر می شوند

10.شدت شوره سر چگونه می تواند باشد؟
شدت ،از يك شوره خفيف تا بروز قرمزي و پوسته ريزي شديد متفاوت است.

11.چه عواملي باعث افزايش شوره سر ميشوند؟
اين مشكل اغلب با تغيير رطوبت محيط، تغيير فصل، تروما(صدمه زدن بعنوان مثال خاراندن ) استرس و خستگي(كه از مهم‌ترين عوامل ايجادشوره سر  و تشديد آن هستند)  تشديد مي شود.

12.چرا استرس باعث شوره سر می شود؟
زيرا موجب تصضعیف سيستم ايمني بدن و ابتلا به انواع عفونت و اگزماي پوستي مي‌شوند.

13.شوره سر در چه سنی دیده می شود؟
بروزشوره سر معمولا در حوالي سن بلوغ بیشتر ديده مي شود ولي تا سن 40 سالگي با شدت كمتری ادامه دارد

14.شوره های سر قبل از بلوغ چگونه اند؟
اگر شوره سر، قبل از سن بلوغ اتفاق افتد معمولاً به صورت شوره‌ خشك سر هستند كه بيشتر به علت فعاليت بيش از حد لايه خارجي پوست اتفاق مي‌افتد و حالت بيماري ندارد.

15.شوره سر در کدام جنس بیشتر است؟
شوره سر در مردان كمي بيشتر از زنان شايع است.
16.آیا شوره سرباعث طاسی میشود؟
خیر این‌ بیماری‌ معمولا باعث‌ ریزش‌ مو نمی‌شود و موی چرب و شوره نقشی در طاسی سر ندارند.
17.پیشگیری از شوره سر به چه صورت است؟
پیشگیری‌ قطعی براي شوره سر وجود ندارد. اما برای‌ به‌ حداقل‌ رساندن‌ شدت‌ یا دفعات‌ شعله‌ور شدن‌ بیماری می‌توانیم از روشهای زیر استفاده کنیم.
 1- اگرپوست سر خارش زيادی داشت ، هرگز آن را با ناخن نخارانيد ،(چرا که اين کار ممکن است باعث ايجاد عفونت شود)،درعوض ازنوک انگشتان برای خاراندن سراستفاده کنيد.

2-  اگرمیخواهيد در  روزهايی که هوا خيلی سرد ،بادی وياآفتابی شديد است برای مدت زمان طولانی درفضای آزاد باقی بمانيد، کلاه نرم و راحتی به سر بگذاريد.
3-  درمحلی که هستيد ازيک مرطوب کننده هوا استفاده کنيد تاهوا مرطوب شود.
4- مصرف رنگ موومحصولات حالت دهنده موکه درآنهاالکل به کاررفته است رامحدودکنيدچراکه مصرف الکل سبب خشک شدن موهامیشود.
5-  به اندازه کافی از ويتامينها به خصوص ويتامينهاي گروه  B در رژيم غذايی خود استفاده کنيد. اين ويتامين از بروز شوره جلوگيری می‌کند.
6 شانه کردن مرتب موها بویژه در هوای آزاد و تمیز تاثیر بسیاری در درمان شوره سر دارد زیرا سبب می‌شود که جریان خون سریعتر شود و سلول‌ها تغذیه شوند. هر شب قبل از رفتن به رختخواب با یک برس مویی،‌ موهای خود را از جهات مختلف برس بزنید، به طوری که در حدود صدبار برس روی سرتان حرکت کند و در تمام نقاط خون را به جریان بیندازد. همچنین می‌توانیدبرای افزايش گردش خون در سر، پوست سررا با نوک انگشتان خود به صورت دايره ای ماساژ دهيد.
7 – اگرميزان شوره زيادنيست ودرحدمتوسط است،میتوانيدروزی یکبارموهای خودراباشامپوی معمولی بشوييد. با اين کار تقريباً تمام شوره ها از بين خواهند رفت. سعی کنيد از شامپوهای معمولی و یا شامپو بچه استفاده کنيد. شامپوهايی که قدرت پاک کنندگی بالايی دارند، پوست سر را خشک کرده و موجب می شوند که ميزان شوره‌بيشتر شود.
8 –درصورتیکه شوره سر در اثر بدغذایی باشد رژیم غذایی مناسب برای آن توصیه می‌
شود.
18.تغذیه مناسب برای شوره سرچیست؟
به گفته بعضی متخصصین علل اصلی شوره سر بر اثر بد غذایی است. درصورتی که شوره سر در اثر بدغذایی باشد رژیم غذایی مناسب برای آن توصیه می‌شود. پرهیز از خوردن چربی‌های حیوانی، پرهیز از زیاده‌روی در مصرف شیرینی‌ها ، شکلات ، ‌‌آجیل ، ‌غذاهای سرخ شده و پر ادویه سلامت را به موها باز می‌گرداند. برای کسانی که با مشکل شوره سر رو برو هستند،‌ خوردن سبزیها و میوه‌ها و مواد پروتئین‌دار به مقدار فراوان تجویز می‌شود. غذاهایی که ویتامینهای A ، E ، B و پروتئین به حد کافی دارند، از شوره سر جلوگیری می‌کنند.

 19.درمانهای خانگی شوره سر چیست؟
شوره سر می تواند بوسيله این درمان های خانگی از بين برود
1.  مقداری پوست ليمو را در ظرف کوچکی محتوی روغن نارگيل خيس کنيد. این ترکيب را به مدت 8-10 روزنگهدارید و سپس آنرا صاف کرده و به موهایتان بماليد.

2.   قبل از خواب دو قاشق غذاخوری سرکه و شش قاشق غذاخوری آب داغ را ترکيب کنيد. گلوله پنبه ای را داخل این ترکيب بيندازید و آنرا به پوست سر خود بماليد. صبح روز بعد، موی خود را بشویيد.
3.  چند قطره #سرکه چند قطره يا عصاره #زنجبيل را به مقداری آب چغندر اضافه کنيد. آنرا روی #پوست سر بماليد.
4.  روش مؤثر دیگر این است که دو قاشق غذاخوری از آب سيب تازه را به دو قاشق آب گرم اضافه کنيد. این ترکيب را به پوست خود بماليد و بعد از 10-15 دقيقه موهایتان را بشویيد. این عمل را دو بار در هفته انجام دهيد.
5.  روغن زیتون و روغن بادام را به نسبت مساوی ترکيب کنيد. حدود 5 دقيقه روی سر بگذارید. با اولين احساس سوزش، موهایتان را بشویيد.
6.    شب دو قاشق غذاخوری از دانه شنبليله را در آب، خيس کنيد. صبح روز بعد این محلول را صاف و یکنواخت کنيد.این محلول را به موهای سرتان بماليد. بعد از نيم ساعت سرتان را بشویيد.
7.  بعد از شستن سر با شامپو، سر را با سرکه سيب بشویيد.
8.  بعد از شستشوي سر با شامپو یک قاشق چایخوری آب ليموی تازه را ،به عنوان نرم کننده استفاده کنيد. به غير ازرفع شوره، در درخشندگی مو اثر زیادی دارد.
9.    شستن موها با پودر نخود سبز به صورت دوبار در هفته می تواند شوره سر را از بين ببرد.
10.  دو قاشق غذاخوری آب را به دوعدد تخم مرغ زده شده اضافه کنيد.موهایتان را مرطوب کنيد و این ترکيب را به موهایتان بماليد و بعد از 15 دقيقه با آب ولرم بشویيد.
20.درمان دارویی شوره سرچیست؟
•    برای‌ رفع‌ شوره‌ مختصر سر می‌توانید از #شامپوهای‌ طبی ضدشوره‌) ، انواع شامپوهای پلی‌تار و شامپو های #آنتی سپتیک و نیز #لوسیون‌های‌ نرم‌کننده‌ پوست‌ استفاده‌ کنید.
•    در موارد شدیدتر ، امکان‌ دارد شامپوهای‌ حاوی‌ قطران‌ یا کرم‌ پوست‌ سر حاوی‌ کورتیزون‌ تجویز شود. برای‌ مالیدن‌ دارو روی‌ پوست‌ سر ، موها را در قسمت‌ کوچکی‌ از هم‌ باز کنید و پماد یا لوسیون‌ را به‌ خوبی‌ روی‌ پوست‌ سر بمالید. این‌ کار را در سایر نقاط‌ مورد نظر تکرار کنید.

نظرات

پست‌های معروف از این وبلاگ

اقلیت خائن اکثریت نادان

جهل مردم

قصه مابه سر رسید